Starigrad Paklenica

O RIVIJERI PAKLENICA

Starigrad Paklenica je malo turističko mjesto smješteno između Zadra i Karlobaga u sjeverozapadnom dijelu Zadarske županije. Danas je to mjesto u kojem živi oko tisuću stanovnika koji se uz turizam bave i proizvodnjom zdrave hrane. Ovo je kraj poznat po spoju planinskog i mediteranskog turizma. Zbog neposredne blizine Nacionalnog parka Paklenica Starigrad postaje mjesto koje sve više posjećuju planinari i alpinisti iz cijele Europe.

Za goste koji su ljubitelji mora i sunca na raspolaganju su mnogobrojne šljunčane plaže idealne za obiteljski odmor. Gastronomska ponuda je bogata i temelji se na mediteranskoj kuhinji i zdravoj hrani.

Velebit je jedan od najpoznatijih brdskih masiva Dinarida. Proteže se u dužinu 145 km i širine 10 do 30 km i površine je oko 2200 km². Najviši vrh je Vaganski vrh (1757 m). Pruža se uzduž Velebitskog kanala, dijela Jadranskog mora, od prijevoja Vratnik iznad Senja na sjeverozapadu do kanjona rijeke Zrmanje na jugoistoku.

Cijelo područje planine zaštićeno je kao park prirode, a Sjeverni Velebit i Paklenica su proglašeni nacionalnim parkovima.

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita te je po proglašenju drugi nacionalni park u Hrvatskoj proglašen još 19. listopada 1949. Godine. Zauzima površinu od 96 km². Najviši vrhovi su Vaganski vrh (1757 m) i Sveto Brdo (1754 m).

Najvjerniji posjetitelji parka su planinari i penjači koje se od proljeća do jeseni može vidjeti na stijenama Velike Paklenice, posebno na najvećoj i najpoznatijoj hrvatskoj stijeni za penjanje Anića kuku (712 m).

Nacionalni park Paklenica je najpoznatiji penjački centar u Hrvatskoj, a i u Europi. Pozicija uz more ovom nacionalnom parku daje posebnu draž pa je idealna kombinacija za outdoor sportove.

U Paklenici se javlja izrazito bogatstvo šumskih zajednica, a posebno mjesto zauzimaju šume crnog bora po čijoj je smoli (Paklini) Paklenica i dobila ime, a lokalno stanovništvo ju je koristilo u narodnoj medicini za zacjeljivanje rana te kao luč za osvjetljenje i za premazivanje drvenih brodova.

NP Paklenica obuhvaća područja kanjona Velike i Male Paklenice okomito urezane u južne padine Velebita. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda, čak 1000 zabilježenih biljnih vrsta od čega je 79 endemičnih pa se NP Paklenica svrstava u floristički izuzetno vrijedno područje ne samo u Hrvatskoj nego u Europi i svijetu.